© Rootsville.eu

Progress Band (US)
tiltle: A String That Picks Up Everything
music: Dark Folk
release date: 2020
label: independent
promotion: Hemifrån (Peter Holmstedt)
info artist:
Progress Band

© Rootsville 2020


Progress Band treedt op sinds 2009. Het experimentele duo dark folk is gevestigd in Portland, Oregon, waar ze regelmatig optreden en verschillende westkusttournees hebben gemaakt. De groep bestaat uit Zarko op gitaar en zang, en Scott op bas, met regelmatig gastoptredens van lokale artiesten. Hun tweede album, "A String That Picks Up Everything", zal later dit jaar verschijnen.

Na een reis door Azië en de VS met een akoestische gitaar, richtte Zarko in 2009 de Progress Band op met de bedoeling een verzameling liedjes over zijn reizen te schrijven. "Shadow In The Shape Of", uitgebracht in 2013, is een verzameling folk- en experimentele rockcomposities over onderdrukking, de destructiviteit van het kapitalisme en verloren liefde. Zarko nam het grootste deel van het album zelf op, met samenwerkingen van Chris Schunk en Empty Cloud. Progress Band toerde verschillende keren langs de westkust, met vroege bandleden Michael Rufini en David 'Darko' Goodman, die speelden in Seattle, San Francisco, Portland en Sacramento, met podiumcapriolen zoals van het podium worden gesleept en waterboarding door toeschouwers of het uitnodigen van toeschouwers op het podium om instrumenten te bespelen. Na het winnen van de Portland 'Battle Of The Bands', onderging Progress Band enkele line-upwisselingen en nam een ​​pauze om op te nemen.

Tussen de tours in 2019 bracht Zarko het experimentele electronica-album "Kids These Days" uit onder de naam Zarkoyuko. Dit zal worden gevolgd door de release van het voornamelijk akoestische "A String That Picks Up Everything" in 2020. Dit album, dat de band omschrijft als gothic western, weerspiegelt de sfeer van de coronaviruspandemie, met reflecterende liedjes over fouten uit het verleden en isolatie. , en hints van paranoia door te leven naar de grillen van de staat. "A String That Picks Up Everything" neemt een afgezwakte benadering van somberheid. Het openingsnummer, “Of The Two”, is een duet met zangeres Sven en springt er meteen in met een jammerlijk deuntje over fabriekswerk en het verlies van jeugd.

“Veel van deze nummers zijn 's avonds laat geschreven, en daar komt het spaarzame, rustige gevoel van het album vandaan. Het eerste lied, hoewel een klaagzang, is ook een oproep tot actie. Veel mensen komen terecht in deze gekke banen, gewoon geestdodende banen in donkere magazijnen waaraan we sinds de industriële revolutie zijn blootgesteld. Dit nummer gaat over je in die situatie bevinden, maar er zit natuurlijk nog steeds een geest in je om te dromen en te proberen met de situatie om te gaan, terugkijkend op wat je vroeger was.

Het nieuwe album is heel helder en intiem, een sfeerstuk met zorgvuldig gekozen finger-style gitaarriffs, een beetje bas hier en daar, een paar duetten en een rustige gitaarsolo voor de toegewijde luisteraar. Het album vraagt ​​aandacht door zijn spaarzaamheid en de punt van de tongtekst, die doet denken aan Elliott Smith of Sun Kill Moon. Toegegeven, een paar nummers duiken nog steeds in het experimentele, met een korte atonale bassolo in "City Gritty", en af ​​en toe een vreemde metafoor. Maar de extra zang van soloartiest Sven kan niet worden genegeerd, en het album heeft ondanks de somberheid een catchiness.

Muzikale inspiratie voor Zarko komt van zijn zelfgemaakte gitaar- en buizenversterker, de natuur en een visie op een samenleving zonder onderdrukking. Nadat hij volwassen werd in de grunge-scene van Seattle in de jaren 90, speelde Scott in metalbands in Portland voordat hij verder ging met rock en experimenteel. Scott werkt met kansarme jongeren in Portland.

tracks:

01 A Srepping Stone on the Way to Somebody Else's Plan
02 Yes Or NO
03 I Became A Feather of A Man
04 Three Years Ago
05 City Gritty
06 I Know How It Starts